Новини

НачалоНовиниПроектанти, строители и надзорници научиха полезни уроци от изгражда...
Изпрати на приятел Принтирай Запази в .DOC A+ A-

Проектанти, строители и надзорници научиха полезни уроци от изграждането на АМ „Тракия”

   

Научените уроци от изграждането на АМ „Тракия“ са полезни, както за проектантите, строителите, и надзора, така и за всички останали специалисти, участвали в строителните дейности. Това каза председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Лазар Лазаров на националната конференция „Добрите практики при изграждането на АМ „Тракия“ лотове 2, 3 и 4“. Когато празниците за пускането на магистрали станат делници ще сме постигнали това, за което мечтаем, заяви инж. Лазаров. Събитието беше открито от министъра на регионалното развитие Десислава Терзиева и заместник-министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Петър Киров.

Повече от 10 000 души са участвали в строежа и реализирането на цялостния проект на АМ „Тракия”, каза регионалният министър Терзиева. За изграждането на магистралата са използвани близо 500 строителни машини и 600 тежкотоварни автомобила, подчерта Терзиева. Общата стойност за довършването на последните 3 отсечки от магистралата с дължина от 115 км от магистралата е над 524 млн. лв. От тях над 513 млн. лв. са безвъзмездна помощ по ОП „Транспорт“ 2007-2013 г. – 80% са от Кохезионния фонд на ЕС, а останалите 20% са от националния бюджет.

До края на тази година трябва да бъдат усвоени още 36 млн. лв. от ОП „Транспорт”, отбеляза зам.-министър Петър Киров. За да се достигне 100% усвояемост по тази програма след 2 години и половина трябва да се усвоят 1,960 млрд. лева. Според Киров тази цел е постижима, но само, ако няма забавяне на проектите.

Новите технологии, използвани при строителството на последните три отсечки на АМ „Тракия”, ще увеличат сигурността на пътя, стана ясно още по време на конференцията. Събитието се проведе в рамките на проект „Доизграждане на АМ „Тракия“, Лотове 2, 3 и 4”, съфинансиран от Кохезионния фонд на Европейския съюз и държавния бюджет чрез Оперативна програма „Транспорт“ 2007-2013 г. В него участваха представители на държавни институции, строителни компании и експерти в пътното строителство.

Информационен филм за проекта "Доизграждане на АМ "Тракия", Лотове 2, 3 и 4" 

Репортаж от Националната конференция "Добри практики при изграждането на АМ "Тракия", Лотове 2, 3 и 4"

Снимки от Националната конференция

 

ОФИЦИАЛНО ОТКРИВАНЕ НА НАЦИОНАЛНАТА КОНФЕРЕНЦИЯ И ВСТЪПИТЕЛНИ ИЗКАЗВАНИЯ

Десислава Терзиева, министър на регионалното разивитие на Република България

Петър Киров, заместник министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията и ръководител на Управляващия орган на Оперативна програма "Транспорт" 2007 - 2013 г.

Инж. Лазар Лазаров, председател на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" 

 

ПРЕЗЕНТАЦИИ

Презентация на инж. Веселин Димитров, директор на Централен институт по пътни технологии, национални и европейски норми и стандарти

Презентация на н.с. Дафинка Пангарова, началник на отдел в Централен институт по пътни технологии, национални и европейски норми и стандарти       

Представяне на Лот 2 Стара Загора - Нова Загора - Презентация 1, Презентация 2

Представяне на Лот 3 Нова Загора - Ямбол 

Представяне на Лот 4 от Ямбол - КарнобатНагоре ↑