Новини

НачалоНовиниПремиерът Борисов откри пътен възел „Стара Загора”
Изпрати на приятел Принтирай Запази в .DOC A+ A-

Премиерът Борисов откри пътен възел „Стара Загора”

На 14 октомври 2011 г., министър-председателят Бойко Борисов откри новоизградения пътен възел „Стара Загора” на км 210+550 от АМ „Тракия”. На церемонията присъстваха еврокомисарят по регионална политика Йоханес Хаан, Лиляна Павлова, министър на регионалното развитие и благоустройството, Ивайло Московски, министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията, инж. Лазар Лазаров, председател на УС на АПИ и Зинаида Златанова, ръководител на представителството на ЕК за България.

Премиерът Борисов подчерта, че днешното събитие е доказателство пред еврокомисаря, че в България се строи прозрачно, точно и в срок. Той призова ЕК да плаща по-бързо, за да строим по-бързо.

Осем месеца предсрочно откриваме този пътен възел, за да може преди зимата да осигурим безконфликтно пътуване по този доскоро проблемен участък, заяви министър Павлова. Тя връчи официално на председателя на АПИ инж. Лазар Лазаров разрешението за ползване на пътния възел и АКТ 16. Инж. Лазаров получи и разрешение за ползване на ЛОТ 1 на АМ „Тракия”, Оризово-Стара Загора”, който е пуснат в експлоатация още през 2007 г., но без АКТ 16.

Еврокомисарят Хаан посочи, че изграждането на проекти като АМ „Тракия” и софийското метро са най-добри примери за това какво се случва в новите страни-членки и умението им да управляват големи инфраструктурни проекти. През следващия програмен период ще бъде отделен значителен ресурс за транспортна инфраструктура.

Проектът „Доизграждане на АМ "Тракия", лотове 2, 3 и 4“ се съфинансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз чрез Оперативна програма „Транспорт“ 2007-2013 г.

Подробна информация за

Пътен възел „Стара Загора”, км 210+550 АМ „Тракия”

Пътният възел е изграден на км 210+550 от АМ „Тракия” по схемата „пълна детелина”, което позволява безконфликтно пресичане на движенията по автомагистралата и път I-5 Стара Загора-Димитровград.

Схемата „пълна детелина” създава възможността за безконфликтно вливане и отливане на движението в двете посоки /Оризово-Бургас и Стара Загора-Димитровград/ и минимизиране на конфликтните точки по пътните трасета.

Пресичането между АМ „Тракия” и път I-5 „Стара Загора-Димитровград” става под ъгъл 92.40 гради чрез мостово съоръжение с четири отвора с обща дължина 68.50 м и отвори 16+18+18+16 метра.

В района на възела габаритът на първокласния път I-5 се разширява от 9.00 м на 26.10 м на разстояние 140 м, в това число:

- две пътни платна с ширина по 10.55 м;

- разделителна ивица - 2.00 м;

- два банкета по - 1.50 м.

Системата на пътния възел, включително директните и индиректни връзки по схемата на пълна детелина, обхваща около 900.00 м от дължината на трасето на автомагистралата.

Пътният възел е изграден и предаден 8 месеца предсрочно.

Проектът „Доизграждане на АМ "Тракия", лотове 2, 3 и 4“ се съфинансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз чрез Оперативна програма „Транспорт“ 2007-2013 г.Нагоре ↑