"Доизграждане на АМ "Тракия", Лотове 2, 3 и 4

НачалоВидеогалерия"Доизграждане на АМ "Тракия", Лотове 2, 3 и 4ОП „Транспорт” и изграждането на АМ „Тракия”
Изпрати на приятел A+ A-

ОП „Транспорт” и изграждането на АМ „Тракия”

Ако успеете да отидете на море, в края на лятото ще стигате до южното ни Черноморие доста по- бързо. И ще пътувате по- сигурно. Тогава по договор трябва да бъдат завършени два от участъците на автомагистрала „Тракия” – между Стара Загора и Ямбол. Третият – до Карнобат, също по договор, ще бъде готов през 2013-та. Важният за България аутобан се строи с европейски средства по ОП „Транспорт”.

Сергей Михалев, председател на УС на АПИ:
- При завършването на АМ „Тракия” ние ще имаме минимум 13 хил. автомобила дневно и от порядъка на 2500 тежкотоварни автомобила. Потокът основно ще преминава по лотове 2,3 и 4, като съответно при пускането на „Марица” ще имаме един много сериозен поток, който отива към Турция.

Фирмите-кандидати за строителството на автомагистралата се надпреварваха по водещия при търговете показател – по-ниска цена. Стойността на километър аутобан дори падна под 2 млн. евро. Според възложителя пазарлъци за промяна на договорената цена са невъзможни.

Сергей Михалев, председател на УС на АПИ:
- Съгласно договорите ние имаме фиксирана цена. И нямаме подобни искания от изпълнителите. Във всеки един от лотовете има някаква специфика, но имаме си договор и ние, като възложител, гледаме стриктно да се спазва този договор. 

Най-тежкият участък с най-много инженерни съоръжения и трудно укрепване на терена е Ямбол – Карнобат. Заради богатия на подпочвени води район в община Стралджа и поддаващите почви по течението на реките Мочурица и Мараш се налага допълнително укрепване на почвата, за да се положи основата на магистралата.

Иван Иванов, представител на изпълнителя:
- Имаше преовлажняване на един голям периметър от трасето, в радиус около 24 км – това е половината от трасето. И вие сами се убедихте – видяхте по трасето, че в много от участъците не се работи. Защото в момента се очаква проектантско решение как да бъде стабилизирана тази част от трасето.

Открита е процедура за обществена поръчка за изпълнител, който да се справи с проблема.

Репортер:
- Това по някакъв начин ще оскъпи ли проекта? 

Сергей Михалев, председател на УС на АПИ:
– Това ще оскъпи проекта от гледна точка на допълнителното финансиране от държавния бюджет, но няма да рефлектира върху проекта като европейски проект.

Засега строителните дейности и в трите работни участъка на автомагистралата вървят по план. От пътната агенция подчертават, че контролът е строг и на няколко нива. В момента се инсталират три фургона на агенцията във всеки един от лотовете, за да може инспекторите ежедневно с чертежи и графици в ръка да следят за изпълнението на проектите.

Автор: Весела Смилец
 

Видеоматериалът е изработен от БНТ по проект на Оперативна програма „Транспорт“ 2007-2013 г., финансирана от Кохезионния фонд на ЕС и държавния бюджет.

Още галерии от "Доизграждане на АМ "Тракия", Лотове 2, 3 и 4

Нагоре ↑