Започна изграждането на ЛОТ 4 на Автомагистрала „Тракия”

03.09.2010

Премиерът Бойко Борисов и министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев направиха символичната първа копка на ЛОТ 4 на автомагистрала ”Тракия”.

На церемонията присъстваха още заместник-председателят на НС и народен представител Анастас Анастасов, депутатите Александър Стойков и Светослав Тончев, областните управители на областите Ямбол, Сливен и Бургас – Таня Димитрова, Марин Кавръков и Константин Гребенаров, председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура” Божидар Йотов, кметовете на общини, представители на държавни институции, общественици.

Негово Високопреосвещенство Сливенският митрополит Йоаникий извърши водосвет.

Министър-председателят Бойко Борисов връчи Разрешителното за строеж на обекта на Орлин Хаджиянков - председател на Съвета на директорите на „Холдинг Пътища”АД /водещ партньор в Сдружение „Тракия ІV” ДЗЗД, гр. София – изпълнител на обекта. Премиерът заяви, че с изграждането на магистрала „Тракия” се цели възраждане на икономиката на страната. Той бе категоричен, че до средата на 2012 година се очаква да бъде факт инфраструктурният обект.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев каза, че ще продължи осъществяването на строг контрол върху сроковете и качеството на строителните работи.

Председателят на Съвета на директорите на „Холдинг пътища” АД Орлин Хаджиянков декларира намерението на изпълнителя на обекта – Сдружение „Тракия ІV” ДЗЗД, гр. София да работи качествено и да завърши в срок поетия ангажимент. Той увери, че сдружението има необходимите капацитет и ресурси, за да приключи строежът на ЛОТ 4 съгласно предвидените срокове.

Общата дължина на Лот 4 „Ямбол – Карнобат” е 49.08 км /от км 276+200 до км 325+280/. Трасето на магистралата ще премине през териториите на областите Ямбол и Бургас. В изпълнение на проекта ще бъдат изградени по 2 ленти за движение във всяка посока.

Изпълнител на обекта е Сдружение „Тракия ІV” ДЗЗД, гр. София с водещ партньор „Холдинг Пътища” АД и партньори „Пътностроителна техника” ЕАД, „Видапътстрой” ЕАД, „Бургаспътстрой” АД, „Пътинженеринг М” АД, „Мостстрой” АД, „Галчев инженеринг груп” АД, „Пътинженерингстрой – Т” АД и „АБ” АД.

Стойността на обекта е 174 705 600,00 лева без ДДС. Съоръжението се изгражда по Оперативна програма „Транспорт” 2007-2013 г. като 80% от необходимите средства са осигурени от Кохезиония фонд на Европейския съюз по ОП ”Транспорт”, а 20% е съфинансирането от държавния бюджет.

Строителният надзор ще се изпълнява от „План инвест - Пловдивинвест – ЛОТ 4” ДЗЗД, гр. Пловдив, и е на стойност 812 000 лв.

Проектът „Доизграждане на АМ "Тракия", лотове 2, 3 и 4“ се съфинансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз чрез Оперативна програма „Транспорт“ 2007-2013 г.